BG MVC Model View Controller eğitim serisi yayında...

Ana sayfa > Borsa > Teknik analiz > Göstergeler > Parabolic SAR

Parabolic SAR

Parabolik SAR hakkında

Parabolik SAR (Stop and Reverse), herhangi bir finansal varlığın fiyat yönünü belirlemenin yanı sıra fiyat yönünün ne zaman değiştiğine dikkat çekmek için kullanılan teknik bir göstergedir. 1978 yılında J. Welles Wilder tarafından geliştirilmiştir. Göreceli Güç Endeksi (RSI), Ortalama Yön Endeksi (ADX) ve Ortalama Gerçek Aralık (ATR) gibi teknik göstergeleri de geliştirmiştir.

Parabolik SAR, öncelikle potansiyel durak ve ters noktaları tanımlamak için kullanılan bir zaman ve fiyat teknik analiz aracıdır. Göstergenin hesaplamaları, yükseliş trendinde fiyatın altında ve düşüş trendinde fiyatın üzerinde bulunan bir parabol oluşturur.

Parabolik SAR, bir grafikte, mum çubuklarının üstüne veya altına yerleştirilmiş bir dizi nokta olarak görünür. Her mum çubuğu ile birlikte bir nokta oluşur. Bazı platformlarda bu "artı" olarak da görülebilir.

Parabolik SAR kullanımı

Fiyatın altında yer alan bir nokta, yükseliş sinyali olarak kabul edilir. Tam tersi, fiyatın üzerinde yer alan bir nokta ise, satıcıların piyasaya hakim olduğunu ve momentumun muhtemelen aşağı yönde olacağını gösterir. Noktalar döndüğünde, fiyat yönünde potansiyel bir değişikliğin sürmekte olduğunu gösterir. Örneğin, noktalar fiyatın üzerindeyse, fiyatın altına düştüğünde, fiyatta daha fazla artışa işaret edebilir.

Kısaca, noktaların fiyat grafiğinin üst kısmında yer alması sat, alt tarafında yer alması al sinyalidir.

Parabolik SAR göstergesi doğrudan alım satım sinyali veren öncü bir göstergedir.

4 saat zaman aralığında daha iyi çalışır.

Alım için, noktalar grafikten uzaksa alıma daha uygun, yakınlaştıkça alıma pek uygun değil demektir. Noktalar birbirine yakınsa alım için daha uygundur. Yakın değilse pek uygun değildir.

Alım işlemi için en uygun zaman, işaretler fiyat grafiğinin altında, grafikten uzak ve birbirlerine yakın olduğu zamandır. Satış işlemi için en uygun zaman, işaretler fiyat grafiğinin üstünde, grafikten uzak ve birbirlerine yakın olduğu zamandır. Alış veya satış işlemi işaretler grafiğe yakınlaştıkça ve işaretler birbirinden uzaklaştıkça yapılırsa, alış işleminde kâr azalır, satış işleminde zarar çoğalır.

Alım gösterdiği son nokta grafiğe çok yakın duruma geldikten sonra, grafiğin üstünde görünerek sat sinyali verir.

Yatay piyasalarda bir çok hatalı sinyal üretebilir.

Aşağıdaki günlük grafikte, bir hisseye ait fiyat değerleri ile mavi renkle çizilen Parabolik SAR işaretleri gösterilmektedir:

Parabolik SAR kullanma yöntemleri

Parabolic SAR göstergesinin trend takibi ve al/sat sinyali üretme gibi farklı yöntemlerle kullanabiliriz.

1. Trend takibi

Grafik üzerinde oluşan işaretleri kullanarak piyasadaki trendin yönünü veya trend oluşup oluşmadığını belirleyebiliriz. Aşağıdaki grafikte, yükseliş trendleri yeşil, yatay trend gri ve düşüş trendleri kırmızı renkli dikdörtgen çerçeve ile gösterilmektedir:

2. Al/Sat sinyali üretme

Grafik üzerinde oluşan işaretler, fiyat grafiğinin üstüne geçtiklerinde sat, altına geçtiklerinde al sinyali üretirler. Aşağıdaki grafikte, mum formasyonları ile desteklenen al sinyali yeşil ve sat sinyali kırmızı renkli dikdörtgen çerçeve ile gösterilmektedir:

Alış işleminde, işaretler fiyat grafiğinin altında, grafikten uzak ve birbirlerine yakın durumdadır. Satış işleminde, işaretler fiyat grafiğinin üstünde, grafikten uzak ve birbirlerine yakın durumdadır.

Parabolik SAR arayüz değerleri

Parabolik SAR göstergesinin ön tanımlı değerlerini aşağıda gösterilen arayüz üzerinde değiştirebiliriz:

Diğer göstergelerle birlikte kullanımı

Parabolic SAR göstergesinin RSI, ADX ve MA gibi göstergelerle birlikte kullanımı daha sağlıklı sonuçlar elde etmemizi sağlar.