BG MVC Model View Controller eğitim serisi yayında...

Ana sayfa > Borsa > Teknik analiz > Göstergeler > MACD

MACD

MACD hakkında

MACD (Moving Averages Convergence Divergence - Hareketli Ortalamaların Yakınlaşması Uzaklaşması) trend takip eden bir momentum göstergesidir.

Bir finansal varlığın fiyatının hareketli ortalamaları arasındaki ilişkiyi gösterir. Kapanış fiyatının 12 ve 26 periyodluk hareketli ortalama (SMA veya EMA) değerlerinin farkını alarak mavi renkli MACD çizgisini, MACD çizgisinin 9 periyod için tekrar hareketli ortalamasını (SMA veya EMA) alarak turuncu renkli sinyal çizgisini oluşturur.

MACD çizgisinin sinyal çizgisini yukarı doğru kesmesi al, aşağı doğru kesmesi sat sinyalidir.

MACD göstergesi,

  1. Hareketli ortalamaları kullanarak trend göstergesi,
  2. Hareketli ortalamaların hesapları ile elde edilen MACD ve sinyal çizgilerinin farklarını kullanarak, histogram çizmesi sebebiyle momentum göstergesi,
  3. Hareketleri ortalamaların kesişimlerini kullanarak, al ve sat sinyalleri ürettiğinden sinyal göstergesi

olmak üzere 3 farklı gösterge türünün fonksiyonlarını yerine getirmektedir.

MACD göstergesi 4 farklı bileşenden oluşur:

  1. MACD hattı (mavi çizgi)
  2. Sinyal hattı (turuncu çizgi)
  3. Histogram
  4. Sıfır çizgisi

Fiyatlara bağlı olarak sürekli değişen MACD hattı ile sinyal hattı arasındaki fark kullanılarak MACD histogramı çizilir. İki çizgi arasındaki fark, bir Sıfır Çizgisi etrafında salınır. Sıfır çizgisinin yukarısında kalan bölgeye pozitif bölge, aşağısında kalan bölgeye ise negatif bölge denir. MACD hattı sıfır çizgisindeyse, kısa ve uzun periyotlu EMA değerleri eşittir. MACD hattı pozitif bölgedeyse, kısa periyotlu EMA değeri, uzun periyotlu EMA değerinden büyüktür. MACD hattı eğer negatif bölgedeyse, kısa periyotlu EMA değeri, uzun periyotlu EMA değerinden küçüktür.

MACD göstergesi, farklı finansal varlıklar ve farklı zaman dilimlerinde farklı sonuçlar verdiğinden, her finansal varlık ve zaman dilimi için deneme işlemleri yapılmalıdır.

3 ve 4 saat gibi kısa vadeli işlemlerde daha verimli çalışmaktadır.

Aşağıdaki günlük grafikte, bir hisseye ait fiyat değerleri ile MACD gösterge grafiği yer almaktadır. Grafik üzerinde yeşil renkle gösterilen EMA12 ve kırmızı renkle gösterilen EMA26 çizgileri, farkları alınarak MACD hesaplamada kullanılan EMA değerlerini göstermektedir.

MACD ve sinyal çizgilerinin kesişmesi ile oluşan alım ve satım sinyallerinin, EMA12 ve EMA26 çizgilerinin kesişmesi ile oluşan alım ve satım sinyallerinden daha önce alındığı görülmektedir. MACD göstergesini öne çıkaran bu yöntemle elde edilen alım ve satım öncü sinyalleridir.

MACD kullanımı

MACD göstergesini, MACD ve sinyal hattı kesişimlerini kullanarak al ve sat sinyalleri üretme, MACD hattı ve sıfır çizgisi kesişimlerini kullanarak trend hakkında bilgi alma, histogramları kullanarak momentum hakkında bilgi alma ve fiyat ve gösterge arasındaki uyumsuzlukları tespit etme işlemlerinde kullanabiliriz.

MACD göstergesi her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. Hatalı sonuçlar üretebileceği dikkate alınarak, diğer gösterge ve teknik analiz yöntemleriyle desteklenerek işlem yapılması gerekir.

MACD ve sinyal hattı kesişimleri

MACD çizgisinin sinyal çizgisini yukarı doğru kesmesi al, aşağı doğru kesmesi sat sinyalidir. Al sinyalleri gösterge grafiğinin tabanında güçlüdür, tabandan uzaklaştıkça zayıflar. Sat sinyalleri gösterge grafiğinin tavanında güçlüdür, tavandan uzaklaştıkça zayıflar.

Aşağıdaki günlük grafiklerde, bir hisseye ait fiyat değerleri ile MACD gösterge grafiğinin üzerindeki kesişme noktalarında verilen al sinyali yeşil, sat sinyali ise kırmızı renkli daire ile gösterilmektedir:

MACD hattı ve sıfır çizgisi kesişimleri

MACD hattı, sıfır çizgisini yukarı doğru keserek yükselmeye devam etmesi yükseliş trendini, aşağı doğru keserek düşmeye devam ediyorsa, düşüş trendini gösterir. MACD hattının sıfır çizgisinin üstünde veya altındaki hareketleri mevcut trendi hakkında bilgi verir.

MACD çizgisi sıfır çizgisini aşağı veya yukarı doğru kestiğinde fiyatlar aynı yönde hareket etmeyebilir.

Aşağıdaki günlük grafikte, bir hisseye ait fiyat değerleri ile MACD gösterge grafiğinin üzerindeki sıfır çizgisi ile yukarı doğru kesiştiği noktalardan sonra, fiyatların yükseliş trendine girdiği görülmektedir:

Histogram kullanımı

Histogram çubuklarının yüksekliği, MACD hattı ile sinyal hattının arasındaki boşluğun değeri ile doğru oranda artar. Çizgiler kesiştiğinde ise sıfır seviyesindedir.

Aşağıdaki günlük grafikte, bir hisseye ait fiyat değerleri ile MACD gösterge grafiğinin histogram değerleri görülmektedir:

Histogram üzerinde alım bölgesi olarak gösterilen yerde sıfır çizgisinin altında pembe renkle gösterilen çubuklar yer almaktadır. En soldaki çubuk, MACD ve sinyal hattı arasındaki en yüksek boşluk değerini gösterdiğinden, en uzun çubuktur. Çubuklar, iki çizginin arasındaki mesafe kısaldığından aynı şekilde kısalmaktadır. Sıfırın altında yer alan histogramlarda alım işlemi yaptığımız noktadaki çubuk ne kadar uzun olursa, elde edeceğimiz kâr o kadar yüksek olacaktır.

Fiyat ve gösterge uyumsuzlukları

Fiyat ile MACD göstergesi ters yönde hareket ettiğinde uyumsuzluk meydana gelir.

Gösterge fiyatı onaylamadığından, uyumsuzluklar potansiyel dönüş noktalarının sinyalidir. Tepeye yakın satış yapma, dibe yakın satın alma fırsatı sunar.

Düzenli uyumsuzluk ve gizli uyumsuzluk olmak üzere iki tür uyumsuzluk vardır. Bu uyumsuzluklar da kendi aralarında boğa uyumsuzluğu ve ayı uyumsuzluğu olmak üzere ikiye ayrılır.

Düzenli boğa uyumsuzluğunda, işlem yapılan finansal varlığın fiyatı düşer ve gösterge çizimleri ters yönde hareket eder. Bu durumda, fiyatın gösterdiği dip seviyeler gittikçe düşerken, göstergenin gösterdiği dip seviyeler gittikçe yükselir. Bu uyuşmazlık, fiyatların yükseleceğini gösterir.

Düzenli ayı uyumsuzluğunda, işlem yapılan finansal varlığın fiyatı yükselir ve gösterge çizimleri ters yönde hareket eder. Bu durumda, fiyatın gösterdiği tepe seviyeler gittikçe yükselirken, göstergenin gösterdiği tepe seviyeler gittikçe düşer. Bu uyuşmazlık, fiyatların düşeceğini gösterir.

Gizli boğa uyumsuzluğunda, işlem yapılan finansal varlığın fiyatı yükselir ve gösterge çizimleri ters yönde hareket eder. Bu durumda, fiyatın gösterdiği dip seviyeler gittikçe yükselirken, göstergenin gösterdiği dip seviyeler gittikçe düşer. Bu uyuşmazlık, fiyatların yükseleceğini gösterir.

Gizli ayı uyumsuzluğunda, işlem yapılan finansal varlığın fiyatı düşer ve gösterge çizimleri ters yönde hareket eder. Bu durumda, fiyatın gösterdiği tepe seviyeler gittikçe düşerken, göstergenin gösterdiği tepe seviyeler gittikçe yükselir. Bu uyuşmazlık, fiyatların düşeceğini gösterir.

Ancak, fiyat ve MACD göstergesi arasındaki uyumsuzluk pek sık rastlanan bir durum değildir.

Arayüz değerleri

MACD göstergesi arayüzü üzerinden, göstergenin zaman aralığını, kısa ve uzun hareketli ortalama uzunluklarını, işlem kaynağını, sinyal yumuşatma değerini, MACD hattı ve sinyal hattı hareketli ortalama türlerini (SMA veya EMA) değiştirebiliriz.

MACD gösterge hesaplama

MACD hattı, 12 periyotlu hareketli ortalama değerinden, 26 periyotlu hareketli ortalama değeri çıkarılarak hesaplanır. Sinyal hattı ise, MACD hattının 9 periyotlu hareketli ortalaması alınarak hesaplanır.

Diğer göstergelerle birlikte kullanımı

SuperTrend, ADX ve hacim göstergeleri ile desteklenmelidir.