BG MVC Model View Controller eğitim serisi yayında...

Ana sayfa > Borsa > Teknik analiz > Göstergeler > KAMA

KAMA

KAMA hakkında

KAMA (Kaufman Uyumlu Hareketli Ortalama), Perry Kaufman tarafından geliştirilen akıllı bir hareketli ortalamadır. Güçlü bir trend takip göstergesi olup Üstel Hareketli Ortalama (EMA)'ya dayanır, trend ve volatiliteye karşı duyarlıdır. Gürültü düşük olduğunda fiyatı yakından takip eder ve fiyat dalgalandığında gürültüyü düzleştirir. Tüm hareketli ortalamalar gibi, KAMA da trendi görselleştirmek için kullanılabilir. Fiyat kesişmesi, bir yön değişimini belirtir. Fiyat, dinamik destek ve direnç noktaları olarak görülebilecek şekilde KAMA'dan sıçramalar yapabilir. Genellikle diğer sinyaller ve analiz teknikleri ile birlikte kullanılır.

Piyasa oynaklığı düşük olduğunda, KAMA göstergesi mevcut piyasa fiyatına yakın kalır, ancak oynaklık arttığında geride kalır. KAMA göstergesinin amacı, fiyat hareketindeki önemsiz ve geçici dalgalanmalar olan piyasa gürültüsünü filtrelemektir. Geleneksel hareketli ortalamaların temel zayıflıklarından biri, alım satım sinyalleri için kullanıldığında birçok yanlış sinyal üretme eğiliminde olmalarıdır. KAMA göstergesi, kısa vadeli ve önemsiz fiyat hareketlerine yanıt vermeyerek, daha az yanlış sinyal üretmeyi amaçlamaktadır.

Diğer tüm hareketli ortalama göstergeleri gibi KAMA göstergesi de piyasadaki gürültüyü yumuşatır ve piyasa trendlerini daha net bir şekilde gösterir.

Hedeflere ulaşmak için gösterge, hesaplandığı dönemlerin fiyat değerlerinin ortalamasını alarak piyasa dalgalanmalarını (gürültüleri) filtreler. Bu süreçte, EMA, LWMA, SMMA gibi tüm ağırlıklı göstergelerin hesaplanması sırasında yapıldığı gibi, ortalama fiyatlara bir miktar ekstra değer (ağırlık) eklenir. Ancak KAMA göstergesinin hesaplanması sırasında, her belirli fiyat, mevcut piyasa oynaklığına uyarlanmış farklı bir ağırlık artışı alır.

Piyasa fiyatları belirli bir yönde istikrarlı bir şekilde hareket ettiğinde, bir trend olduğunda, gösterge daha hassas hale gelir ve hesaplanan fiyata daha ağır bir ağırlık artışı ekler. Fiyat hareketi oynak olduğunda, gösterge daha az hassas hale gelir ve fiyata daha hafif ağırlık artışı ekler. Gösterge reaksiyonunun hızı, piyasa oynaklığının seviyesine uyum sağlar. Başka bir deyişle, sabit bir trend olduğunda gösterge daha iyi performans gösterir. Trend görünümüne tepki verir ve daha hızlı değişir. Öte yandan, fiyat hareketi değişken olduğunda, piyasa dalgalanmalarına daha az aktif olarak tepki vererek daha az hatalı sinyaller üretir.

KAMA göstergesi kullanarak, işlem yapmak için piyasa davranışlarının net bir görüntüsünü elde edebiliriz. Gösterge, sonuç değerlerini elde etmek için geçmiş verileri kullanır. Gelecekteki trendlerin geçmiş trendlerle aynı yönde gelişme göstereceği kabul edilir.

KAMA göstergesinin ön tanımlı periyod uzunluğu 14'tür.

KAMA göstergesi aşağıdaki amaçlarla kullanılabilir:

  • Bir piyasanın davranışını analiz etmek
  • Gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmek
  • Mevcut trendleri belirlemek
  • Yaklaşan trend değişikliğinin göstergelerini tespit etmek
  • İşleme giriş ve çıkış için kullanılabilecek piyasa dönüş noktalarını belirlemek

Aşağıdaki günlük grafikte, bir hisseye ait fiyat değerleri ile KAMA gösterge çizgisi yer almaktadır:

KAMA göstergesini kullanma

KAMA göstergesini trend belirleme, farklı uzunlukta KAMA değerlerinin kesişimi ve KAMA ve fiyat kesişimi ile al ve sat sinyalleri elde etmek amacıyla kullanabiliriz.

Trend belirleme

KAMA göstergesi, mevcut piyasa fiyatı hareketinin genel trendini belirlemek için kullanılır. KAMA gösterge çizgisi aşağı hareket ettiğinde, bir düşüş trendini, yukarı hareket ettiğinde ise yükseliş trendini gösterir. SMA ile karşılaştırıldığında, KAMA göstergesinin hatalı sinyal üretme olasılığı daha düşüktür.

Aşağıdaki günlük grafikte, bir hisseye ait fiyat değerleri ile 10 uzunlukta KAMA çizgisi yer almaktadır. Grafikte, yükseliş trendi yeşil renkli ve düşüş trendi kırmızı renkli dikdörtgen çerçeve ile gösterilmektedir:

Farklı uzunlukta KAMA değerlerinin kesişimi

KAMA göstergesi, yeni trendlerin başlangıcını ve trend dönüş noktalarını saptamak için de kullanılabilir. Biri kısa diğeri daha uzun periyota sahip iki KAMA göstergesini bir grafiğe yerleştirdiğimizde, kısa periyoda sahip KAMA çizgisi uzun olanı yukarı doğru kestiğinde, düşüş trendinden yükseliş trendine geçişi gösteren bir al sinyali, aşağı doğru kestiğinde ise yükseliş trendinden düşüş trendine geçişi gösteren bir sat sinyali alırız.

Farklı uzunlukta iki adet KAMA göstergesi kullanarak al ve sat işlemleri yapabiliriz. Kısa periyottaki KAMA gösterge çizgisi uzun periyottaki diğer KAMA çizgisini yukarı doğru kestiğinde al, aşağı kestiğinde sat sinyali verir.

Aşağıdaki günlük grafikte, bir hisseye ait fiyat değerleri ile iki KAMA gösterge çizgisi yer kamaktadır. KAMA 10 çizgisinin KAMA 20 çizgisini yukarı doğru kestiği noktada al sinyali verilir:

Aşağıdaki günlük grafikte, bir hisseye ait fiyat değerleri ile iki KAMA gösterge çizgisi yer kamaktadır. KAMA 10 çizgisinin KAMA 20 çizgisini aşağı doğru kestiği noktada sat sinyali verilir:

KAMA ve fiyat kesişimi

Fiyat grafiği KAMA gösterge çizgisini yukarı doğru kestiğinde, yükseliş trendini gösteren al, aşağı doğru kestiğinde düşüş trendini gösteren sat sinyalidir.

Aşağıdaki günlük grafikte, bir hisseye ait fiyat değerleri ile KAMA gösterge çizgisi yer almaktadır. Fiyat grafiğinin KAMA 10 çizgisini yukarı doğru kestiği noktada al sinyali verilir:

Aşağıdaki günlük grafikte, bir hisseye ait fiyat değerleri ile KAMA gösterge çizgisi yer kamaktadır. Fiyat grafiğinin KAMA 10 çizgisini aşağı doğru kestiği noktada sat sinyali verilir:

KAMA arayüz değerleri

KAMA göstergesi arayüzü üzerinden göstergenin uzunluk değerini değiştirebiliriz.

Diğer göstergelerle birlikte kullanımı

Bollinger bantı ile birlikte kullanılması daha sağlıklı sonuçlar verir.