BG MVC Model View Controller eğitim serisi yayında...

Ana sayfa > Borsa > Teknik analiz > Göstergeler > ALMA

ALMA

ALMA hakkında

ALMA (Arnaud Legoux Hareketli Ortalama) bir trend göstergesidir. Ortalamanın daha yakın günlere ayrıcalık verecek şekilde hesaplanmış bir sapma ile kaydırılan Gauss dağılımını kullanmak için özel tasarımı nedeniyle diğer hareketli ortalamalardan farklıdır. Normal hareketli ortalama yapısına sahip olduğundan, çeşitli göstergeleri kendi yetenekleriyle birlikte kullanabilir ve birden çok zaman diliminde çalışabilir.

Arnaud Legoux ve Dimitrios Douzis-Loukas tarafından geliştirilen ALMA göstergesi özellikle optimum akıcılık ve yanıt verme için tasarlanmış hareketli bir ortalamadır.

Çabuk reaksiyon veren bir göstergedir.

Her hisse için kullanılan uygun periyod değişir. Doğru periyodu belirlemek gerekir.

ALMA göstergesinin temel amacı, diğer hareketli ortalamalara kıyasla daha güvenilir sinyalleri üretmektir.

Aşağıdaki günlük grafikte, bir hisseye ait fiyat değerleri ile ALMA gösterge çizgisi yer almaktadır:

ALMA göstergesini kullanma

ALMA göstergesini, fiyat grafiği ile veya ikili olarak kullanabiliriz.

ALMA ve fiyat kesişimi

Fiyat grafiği ALMA gösterge grafiğini yukarı doğru kestiğinde çıkış, aşağı doğru kestiğinde düşüş trendi görülür.

Aşağıdaki günlük grafikte, bir hisseye ait fiyat değerleri ile ALMA gösterge çizgisi yer almaktadır. Fiyat grafiğinin ALMA 50 çizgisini yukarı doğru kestiği noktada al sinyali verilir:

Aşağıdaki günlük grafikte, bir hisseye ait fiyat değerleri ile ALMA gösterge çizgisi yer almaktadır. Fiyat grafiğinin ALMA 50 çizgisini yukarı doğru kestiği noktada al, aşağı doğru kestiği noktada sat sinyali verilir:

Farklı uzunlukta ALMA değerlerinin kesişimi

Farklı uzunlukta iki adet ALMA göstergesi kullanarak al ve sat işlemleri yapabiliriz. Kısa uzunluktaki ALMA gösterge çizgisi uzun uzunluktaki diğer ALMA çizgisini yukarı doğru kestiğinde al, aşağı kestiğinde sat sinyali verir.

Aşağıdaki günlük grafikte, bir hisseye ait fiyat değerleri ile iki ALMA gösterge çizgisi yer almaktadır. ALMA 10 çizgisinin ALMA 50 çizgisini yukarı doğru kestiği noktada al sinyali verilir, aşağı doğru kestiği noktada sat sinyali verilir:

ALMA hesaplama

Arnaud Legoux Hareketli Ortalamasını (ALMA) hesaplamak için öncelikle giriş değerlerini ve bir Gauss fonksiyonu tarafından verilen ağırlıkları kullanarak, offset değeri ile belirlenen bir tepe değeri ve sigma tarafından belirlenen bir genişlik kullanarak pencere boyutunun ağırlıklı toplamını hesaplamanız gerekir.

Bu ağırlıklı toplam daha sonra ağırlıkların toplamına bölünür.

ALMA arayüz değerleri

ALMA göstergesi arayüzü üzerinden, göstergenin zaman aralığı, uzunluk, uzantı ve sigma değerlerini değiştirebiliriz.