Uyumsuzluk, fiyat hareketleri ile göstergeler arasında bazı durumlarda ters yönde görülen oluşumlardır.
Uyumsuzluk durumunda, bir finansal varlığın fiyatı herhangi bir teknik gösterge ile ters yönde hareket eder. Normal koşullarda, fiyat ve göstergelerin yükseliş ve düşüş işlemini aynı yönde gerçekleştirmesi beklenir. Bu konuda farklı bir durum gelişirse, fiyat ile gösterge birbirinden uzaklaşır.
Fiyat ile gösterge arasında oluşan bu uyumsuzluklar, gösterge fiyatı onaylamadığında, potansiyel dönüş noktalarının sinyalidir. Uyumsuzlukları kullanarak, bir trendin zirvesine yakın satış veya dibine yakın alım yapabiliriz.
Uyumsuzluklar, RSI, MACD, Stokastik gibi birçok göstergede oluşabilir. RSI göstergesi diğerlerine göre daha doğru sonuçlar vermektedir.
Uyumsuzluklarda kullanacağımız göstergelerin geçmiş performanslarını değerlendirmek gelecekte yapacağımız işlemlerde daha verimli sonuçlar elde etmemizi sağlayacaktır.
Düzenli uyumsuzluk ve gizli uyumsuzluk olmak üzere iki tür uyumsuzluk vardır. Onlarda kendi aralarında boğa uyumsuzluğu ve ayı uyumsuzluğu olmak üzere ikiye ayrılır. Boğa uyumsuzluklarına pozitif, ayı uyumsuzluklarına negatif uyumsuzluk adı da verilir.
1. Düzenli uyumsuzluklar
a. Boğa uyumsuzluğu
Düzenli boğa uyumsuzluğunda, işlem yapılan finansal varlığın fiyatı düşer ve gösterge çizimleri ters yönde hareket eder. Bu durumda, göstergenin gösterdiği dip seviyeler gittikçe yükselirken fiyatın gösterdiği dip seviyeler gittikçe düşmektedir. Bu uyuşmazlık, fiyatların yükseleceğini gösterir.
Aşağıda, fiyat hareketleri ile RSI indikatörü arasında düzenli boğa uyumsuzluğu oluşan bir günlük grafik yer almaktadır. Fiyat hareketleri, bir önceki seviyeye nazaran daha düşük bir dip yapmasına rağmen, RSI göstergesi bir önceki seviyeye göre daha yüksek bir dip yapmıştır. Bu durum boğa uyumsuzluğu sinyalidir. Bu sinyalden sonra fiyatlar, göstergenin verdiği sinyal doğrultusunda yükselmiştir.
Düzenli boğa uyumsuzluğu diplerde aranmalıdır.
b. Ayı uyumsuzluğu
Düzenli ayı uyumsuzluğunda, işlem yapılan finansal varlığın fiyatı yükselir ve gösterge çizimleri ters yönde hareket eder. Bu durumda, göstergenin gösterdiği tepe seviyeler gittikçe düşerken fiyatın gösterdiği tepe seviyeler gittikçe yükselmektedir. Bu uyuşmazlık, fiyatların düşeceğini gösterir.
Aşağıda, fiyat hareketleri ile RSI indikatörü arasında düzenli ayı uyumsuzluğu oluşan bir günlük grafik yer almaktadır. Fiyat hareketleri, bir önceki seviyeye nazaran daha yüksek bir tepe yapmasına rağmen, RSI göstergesi bir önceki seviyeye göre daha düşük bir tepe yapmıştır. Bu durum boğa uyumsuzluğu sinyalidir. Bu sinyalden sonra fiyatlar, göstergenin verdiği sinyal doğrultusunda düşmüştür.
Düzenli ayı uyumsuzluğu tepe seviyelerde aranmalıdır.
2. Gizli uyumsuzluklar
Uyumsuzluklar sadece potansiyel bir trendin tersine döndüğünü işaret etmekle kalmaz, aynı zamanda trendin devamı için olası bir işaret olarak da kullanılabilir. Yani fiyat mevcut yönünde hareket etmeye devam eder. Unutmayın, trend sizin dostunuzdur. Bu yüzden trendin devam edeceğine dair bir sinyal aldığınızda, bunun iyi bir sinyal olduğunu düşünebilirsiniz.
a. Boğa uyumsuzluğu
Gizli boğa uyumsuzluğunda, işlem yapılan finansal varlığın fiyatı yükselir ve gösterge çizimleri ters yönde hareket eder. Bu durumda, göstergenin gösterdiği dip seviyeler gittikçe düşerken fiyatın gösterdiği dip seviyeler gittikçe yükselmektedir. Bu uyuşmazlık, fiyatların yükseleceğini gösterir.
Gizli boğa uyumsuzluğu diplerde aranmalıdır.
b. Ayı uyumsuzluğu
Gizli ayı uyumsuzluğunda, işlem yapılan finansal varlığın fiyatı düşer ve gösterge çizimleri ters yönde hareket eder. Bu durumda, göstergenin gösterdiği tepe seviyeler gittikçe yükselirken fiyatın gösterdiği tepe seviyeler gittikçe düşmektedir. Bu uyuşmazlık, fiyatların düşeceğini gösterir.
Gizli ayı uyumsuzluğu tepe seviyelerde aranmalıdır.
Uyumsuzlukları doğrulama işlemi aşağıdaki işlemler uygulanarak yapılmaldır: