BG MVC Model View Controller eğitim serisi yayında...

Ana sayfa > Borsa > Teknik analiz > Hisse manipülasyonu

Hisse manipülasyonu

Hisse manipülasyon uygulaması

Hisse manipülasyonu için aşağıda gösterilen safhalar manipülatör tarafından sırasıyla uygulanır:

1. İhtiyaç duyulan nakit temini

Hisse alımı için gerekli nakit değer manipülatörün kendisi tarafından karşılanır veya belli oranda komisyon karşılığında farklı kişi veya kurumlardan temin edilir.

2. İşlem hesapları oluşturulması

Belirli kişilerin adına bir çok işlem hesabı açılır. Böylece, yapılacak işlemlerin dikkat çekmemesi sağlanmış olur.

3. Hisse tespiti

Fiyatı ve işlem hacmi düşük olan bir hisse senedi tespit edilir. Yatırımcıları çok yüksek getiri beklentisine inandırmak için oldukça uygun bir tercih yöntemi olduğu kabul edilir.

4. Hisse toplama

Bu safhada hissenin piyasada dolaşımda olan miktarının büyük çoğunluğu, belirli bir süre içinde hacmi artırmadan ve fiyatı yavaş yükselterek, toplanır. Toplam işlemi açılmış olan hesaplar yoluyla yapılır. Satın alınan hisselerin yaklaşık %75'i ele geçirildiğinde belirli bir ortalama fiyat maliyeti vardır. Hacim artışına neden olmadan işlemlerin yapılması dikkat çekmemek içindir.

5. Tavan yaptırma

Birden fazla işlem hesabı yoluyla, manipülatör kendi kağıtlarını kendi hesapları arasında al sat yaptırarak, hisseye tavan yaptırır. Alan da satan da manipülatör olduğundan, kâr veya zarar yoktur. Böylece, ellerindeki hisseler diğer yatırımcıların eline geçmemiş olur.

6. Dedikodu yayma

İnternet, sosyal medya ve diğer medya araçlarını kulllanarak, hissenin ait olduğu şirketin yabancı ortaklar tarafından satın alınacağı, devlet ihalesi kazandığı, bir holdingle büyük miktarda sözleşme imzaladığı gibi yalan haber yaymaya başlarlar. Hisse fiyatı daha da yükselir.

7. Hisselerin elden çıkarılması

Çok kısa sürede büyük kâr elde etme beklentisinde olan, bir şirketin hissesini almadan önce temel ve teknik analiz araçları kullanmayan yatırımcılar hisseye hücum ederler.

Ancak, bu safhada satıcı çok büyük miktarlarda kâr edecek olan manipülatör, alıcı ise mağdur olacak olan yatırımcılardır.

8. Hisselerin değer kaybetmesi

Hisselerin büyük çoğunluğunu elinde bulunduran manipülatör, hisseleri elinden çıkarınca, hisse fiyatı sürekli taban yaparak yapay yükselişten önceki seviyelere hatta daha düşüşk seviyelere geriler.