BG MVC Model View Controller eğitim serisi yayında...

Ana sayfa > Borsa > Teknik analiz > Destek ve direnç

Destek ve direnç

Destek seviyesi

Destek seviyesi düşmekte olan hisse fiyatının yeteri yatırımcının hisseyi satın almanın mantıklı olacağını düşüneceği fiyat seviyesidir. Yapılan alımlarla birlikte, bu seviyede düşüş geçici olarak durabilir ve fiyatlar tekrar yükselişe geçebilir. Destek seviyesi genelde bir önceki dip noktası ile tanımlanır.

Direnç seviyesi

Direnç seviyesi yükselmekte olan hisse fiyatının yeteri yatırımcının hisseyi satmanın mantıklı olacağını düşüneceği fiyat seviyesidir. Yapılan satışlarla birlikte, bu seviyede yükseliş geçici olarak durabilir ve fiyatlar tekrar düşüşe geçebilir. Direnç seviyesi genelde bir önceki tepe noktası ile tanımlanır.

Destek ve direnç seviyelerinin tek bir çizgi yerine bir fiyat aralık olarak çizmek ve bu değerlere göre işlem yapmak daha sağlıklı sonuçlar elde etmemizi sağlayacaktır.

Destek ve direnç ile trend ilişkisi

Yükselen bir trendde fiyatlar direnç seviyelerinde bir süre duraklar sonra yine yoluna devam eder. Düşen bir trendde, destek seviyeleri düşüşü sürekli durduracak güçte değillerdir, fakat geçici olarak bu eğilimi test edebilirler.

Yükselen bir trendin sürekli olabilmesi için, birbirini izleyen her destek noktası bir öncekinden daha yukarıda olmalıdır. Her tepe noktası (direnç), yine bir öncekinden daha yüksek olmalıdır.

Yükselen bir trendde düzeltici bir dip noktası bir onceki düşük noktadan aşağı giderse, bu yukarı doğru olan trendin döneceğine dair erken uyarıdır yada en azından yukarı trendin yatay hareket izleyeceğini belirtir.

Eğer destek seviyesi kırılırsa bu, trendin yukarıdan aşağı döneceği olasılığının arttığını gösterir.

Önceki direncin test edildiği her zaman, yukarı trend kritik bir süreçte demektir. Yukarı trendde bir önceki tepe noktasını geçmekteki başarısızlık, ya da düşüş trendinde fiyatların bir önceki dibin (destek) altına düşememesi, varolan trendin değişecegine dair ilk sinyaldir.

Destek ve direnç ile trend ilişkisi

İşlem hacmi, destek ve direncin önemini ölçmedeki bir yoldur. Eğer bir destek seviyesi yüksek bir işlem hacmi ile oluşmuşsa, bu büyük miktarda hisse senedinin bu seviyede el değiştirdiği anlamına gelir ve az işlemle gerçekleşen destek ve dirençten daha önemlidir.