Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /var/www/vhosts/bilgigunlugum.net/httpdocs/index.php on line 43
Teknik analiz

SDL3 Oyun Programlama sayfalarımız yayında...

Ana sayfa > Borsa > Teknik analiz > Trend

Trend

Trend hakkında

Piyasalar tek düz bir çizgi halinde değil arz ve talep doğrultusunda yukarı ve aşağıya, hatta yatay olarak hareket ederler. Hisse fiyatının belirli bir yönde devamlı olarak gitmesi belli bir trend içinde olduğunu gösterir. Genel olarak trend piyasanın yukarı veya aşağı yönüdür. Piyasa hareketleri, bir seri iniş çıkışlardan oluşur. Bu fiyat iniş ve çıkışları grafikte tepe ve dip noktaları oluşturur. Piyasanın yönünü meydana getiren bu tepe ve dip noktalarının yönüdür. Yükselen trend (up trend), birbirini izleyen daha yüksek tepe ve dip noktalarının birleştirilmesi ile, düşen trend (down trend) ise düşen tepe ve dip noktalarının birleştirilmesi ile oluşur. Yatay dip ve tepe noktaları ise, çift yönlü olarak adlandırılır. Böyle bir düz piyasayı trendsiz veya kararsız olarak tanımlayabiliriz.

Piyasadaki fiyat trendini öngörerek bu doğrultuda yatırım yapmak karlılığı artıracaktır.

Trend yönleri

Trend yön olarak üçe ayrılır:

1. Yükselen trend

Aşağıdaki grafikte yükseliş trendini gösteren yeşil renkli bir trend çizgisi yer almaktadır:

2. Düşen trend

Aşağıdaki grafikte düşüş trendi gösteren kırmızı renkli bir trend çizgisi yer almaktadır:

3. Kararsız trend

Aşağıdaki grafikte kararsız trendini gösteren siyah renkli bir trend çizgisi yer almaktadır. Ok işaretleri trend başlangıç ve bitiş seviyesini göstermektedir:

Trend süreleri

Trend vade olarak üçe ayrılır:

  1. Uzun vadeli trend (1 yıldan fazla)
  2. Orta vadeli trend (3 hafta - birkaç ay)
  3. Kısa vadeli trend (2-3 haftadan daha uzun bir süre)

Her trend bir sonraki daha uzun vadeli trendin bir parçasıdır ve daha küçük trendlerden oluşur. Örneğin, orta vadeli trend, uzun vadeli trendin bir düzeltmesi olabilir. Uzun vadeli yükselen bir trendde piyasa, yeniden yukarı doğru yoluna devam etmeden önce, 3-4 aylık bir sürede kendi kendini düzeltmek için durur. Bu ikincil düzeltme daha kısa dalgalar içerir ve ve bu kısa dalgalar kısa dönemli iniş çıkışlardan oluşur.

Aşağıdaki haftalık grafikte, yeşil renkle gösterilen 3 yılın üzerinde uzun vadeli bir yükseliş trendi ve kırmızı renkle gösterilen orta vadeli 2 adet düşüş trendi yer almaktadır.

Trend çizgileri

Trend çizgisi, teknik araçların en basiti ve en faydalısıdır. Yukarı doğru trend çizgisi, sağa doğru çizilen ve en az 2 adet yükselen dip noktasını birleştiren bir doğrudur.

Aşağı doğru trend çizgisi ise, sağa doğru çizilen ve en az 2 adet düşen tepe noktalarını birleştiren bir doğrudur.

Bir trend çizilebilmesi için yukarı doğru biri diğerinden yukarıda olmak üzere en az iki dip noktası veya aşağı doğru biri diğerinden aşağıda olmak üzere en az iki tepe noktası olmalıdır. Geçerli trend çizgilerinin oluşması için en az 3 nokta gerekir.

Hareket halindeki trendin hareket halinde kalacağı düşüncesinden hareketle, trend çizgisi ile belirlenen belli bir eğim yine aynı eğimle devam edecektir. Bu eğim trendin ne zaman değişeceğini gösterir. Trend çizgisi bozulmadığı sürece alım ve satım noktalarını göstermeye devam eder. Trend çizgisinin kırılması büyük bir olasılıkla trendin değişeceğine dair en iyi sinyaldir.

Trend iki şekilde değerlendirilir:

  1. Devam ettiği zaman uzunluğu
  2. Trendin kaç kere test edildiği

Bar grafiklerdeki trend çizgileri o gün içindeki fiyat aralığının altında ya da üstünde çizilmelidir. Bu işlemin kapanış fiyatlarını birleştirerek yapılması standart bir uygulama değildir.

Trend kanalları

Trend kanalı, bir varlığın fiyat hareketinin en yüksek ve en düşük seviyeleri tarafından tanımlanan bir dizi paralel trend çizgisidir.

Fiyat iki paralel trend çizgisi arasında hareket ederken bazen fiyat kanalı olarak da adlandırılan bir trend kanalı oluşur.

Bu kanal fiyatların belirli zaman dilimindeki değişim aralığını gösterir. Piyasada, fiyatlarda artış olduğunda kanal artan yöne, düşüş olduğunda ise azalan yöne doğru hareket eder. Trend değişimlerinde belirli bir yön olmadığı zaman trend kanalı yatay seyreder.

Yükselen trendleri ve düşüş trendlerini görmeye yardımcı olmak için alım satım kanalları grafiklere çizilebilir.

Yükseliş eğiliminde, trend çizgisi fiyat hareketinin altında çizilirken, trend kanalı çizgisi fiyat hareketinin en yüksek noktalarının üzerinde konumlandırılır.

Bir düşüş eğiliminde, trend çizgisi yukarıda, trend kanalı çizgisi ise fiyat hareketinin altında çizilir.

Genel olarak, trend çizgileri, bir yükseliş eğiliminde destek seviyesi ve düşüş eğiliminde bir direnç seviyesi rolü oynadıkları için giriş sinyalleri olarak kullanılır.

Fiyat, trend çizgisini ihlal etmeden test ettiğinde bir giriş sinyali verilir. Bu olduğunda, ticaret, trend çizgisinin hemen altına yerleştirilmiş bir stop loss ile trend yönünde girilir. Ters eğilim çizgisi, kâr elde etmek için bir fiyat hedefi olarak kullanılabilir.

Yükselen bir kanalda, traderlar, trend ile bir işlem için giriş olarak alt trend çizgisini kullanabilirler. Alt trend çizgisinin hemen altına yerleştirilmiş bir stoploss ile long bir pozisyon giriş yapılır. Üst trend çizgisi kar hedefi olarak kullanılabilir.

Trend kanal çizgileri, yükseliş trendlerinde direnç ve düşüş trendlerinde destek görevi gördüklerinden, çoğunlukla karşı trend giriş sinyalleri üretirler.

Yükselen bir kanalda, aktif traderlar, üst trend çizgisini, trende karşı bir trade (karşı trend) için bir giriş olarak kullanabilirler. Üst trend çizgisinin hemen üzerine yerleştirilen bir stoploss ile bir short pozisyon alınır. Alt trend çizgisi kar hedefi olarak kullanılabilir.