PHP kurulumu

PHP ile oluşturduğunuz web sayfalarını açmak ve işlem yapabilmek için aşağıdaki sistemlerin kurulumuna ihtiyacımız vardır:

İnternet hosting hizmet sağlayıcımız PHP desteği veriyorsa, ilave bir kurulum işlemine ihtiyaç duymayız. Tek yapmamız gereken herhangi bir FTP programı kullanarak PHP dosyalarımızı bize tahsis edilmiş klasörler altına yerleştirmektir. Ancak, eğer PHP işlemlerini bilgisayarımızda lokal olarak gerçekleştirmek istersek, yukarıda gösterilen 3 sistemi (PHP, Apache Sunucu, MySQL Veritabanı) bilgisayarımıza kurmamız gerekir.

Söz konusu sistemleri ilgili web sitelerinden indirerek kurabilir veya, daha pratik bir yol olan, toplu kurulum programlarından birini tercih edebilirsiniz. Biz, burada Türkçe dil desteğine sahip ve ücretsiz bir yazılım olan WampServer programının kullanımını anlatmaya çalışacağız.

WampServer programı ile Windows işletim sisteminde PHP, Apache Sunucu ve MySQL kullanarak veritabanı bağlantılı web uygulamaları geliştirebiliriz. Ayrıca, veritabanlarımız ile ilgili işlemleri gerçekleştirmek için yine otomatik olarak kurulan PHPMyAdmin programını kullanabiliriz.

WampServer programı kurulumu

1. Öncelikle indirme adresinden bilgisayarınızın özelliklerine göre WampServer programının 32 ya da 64 bit sürümünü indirin ve kurun.

2. Eğer programı mevcut geçerli haliyle C: sürücüsünde wamp adlı bir dizin (C:\wamp) oluşturulur. PHP dosyalarınızı içine koymanız için bu dizin altında otomatik olarak www adlı bir dizin oluşturulur (C:\wamp\www). Bu klasör Localhost içeriğini barındırmaktadır. Tüm PHP projelerimizi ve dosyalarımızı bu klasör içine koymanız gerekir.

Tüm PHP projelerimizi ve dosyalarımızı www kalsörüne koymanız gerekir.

3. Programı kurduğumuzda ve çalıştırdığımızda bilgisayarımızın görev çubuğunun sağ alt tarafında WampServer program ikonu yer alır. Bu ikona tıkladığınızda aşağıdaki WampServer menüsü açılır:

4. Windows Gezgini veya benzeri bir arayüz ile C:\wamp\www dizini altında "deneme" adlı yeni bir dizin oluşturalım:

5. Açılan menüde "Localhost" seçeneğine tıkladığımızda veya web tarayıcımızda http://localhost adresini girdiğimizde aşağıdaki görüntü ekrana gelir:

Bir PHP dosyasını web tarayıcısı ile açmak istediğimizde, Windows Gezgini benzeri bir arayüz ile değil, Localhost ekranından açmanız gerekir. Aksi takdirde, PHP dosyanız bir metin dosyası olarak işlem görür.