Mikroişlemci, merkezi işlem biriminin fonksiyonlarını bir veya daha fazla entegre devrede birleştiren bir bilgisayar işlemcisidir.
İçinde bir CPU, ön bellek ve Giriş/Çıkış) birimleri bulunan devrelerdir. Aslında, mikroişlemci bir bilgisayar olarak değerlendirilebilir.
Mikroişlemci, ikili sistem verisi ile işlem yapan, belleğinde saklanan talimatlara göre verileri işleyen ve çıktı olarak yine ikili sistemde sonuçlar elde eden çok amaçlı, saat tahrikli, kayıt tabanlı, dijital entegre bir devredir.
Mikroişlemcinin temel birimi CPU'dur. Veri işleme ve veri akışı kapsamında, CPU içinde bulunan ALU (Aritmetik Mantık Birimi)'da sayısal ve mantıksal işlemler gerçekleştirilir.
Tüm CPU tek bir çip üzerine yapılandırılmıştır.
CPU içinde, bilgilerin yüklenmesini ve işlem yapılmasını sağlayan yazmaç (register) adlı 8, 16, 32 ve 64 bitlik geçici veri depolama birimleri bulunmaktadır. İşlemcinin çekirdeğinde olduklarından, verilere daha hızlı işlem yapılır.
Mikroişlemciye aktarılan veriler önce, CPU'nun doğrudan erişim sağladığı belleğe yüklenir. Bellek, güç kesildiğinde içeriği silinen RAM (Random Access Memory) ve güç kesildiğinde içeriği korunan ROM (Ready Only Memory) adı verilen bellek birimlerinde oluşur.
CPU ile bellek ve giriş/çıkış birimlerinin bağlantılarını sağlayan 3 çeşit BUS (yol) vardır:
Başlıca mikroişlemci türleri aşağıda gösterilmektedir: