Yükselen üçgen formasyonu yükselen bir trendin devam edeceğini gösteren bir trend devam formasyonudur.
Yükselen bir trend esnasında, fiyatlar belirli bir dirençle karşılaşır. Direnci geçemeyerek aşağı yönlü hareket eder. Daha sonra aşağıda bulduğu destekle tekrar yukarı yönelir. Aynı direnç seviyesini tekrar test ederek kıramaz ve yine aşağı yönlü harekete başlar. Bu döngüyü bir müddet bu şekilde sürdürebilir. Ancak, hacimdeki azalmadan dolayı gittikçe aşağı yönlü hareketin boyu kısalır. Böylece sıkışan fiyat hareketleri grafikte yükselen bir üçgene benzeyen şekil oluşturur.
Üçgenin üst komşu kenarı direnç, hipotenüsü ise destek seviyesini oluşturur. Bu formasyondan bahsedebilmek için destek ve direnç seviyelerine minimum iki dokunuş gerekir. Fiyat hareketleri ne kadar çok temas ederse formasyon o kadar doğrulanır. Eğer fiyat hareketleri direnç çizgisini hacimli bir şekilde kırar ve üstüne çıkarsa formasyon tamamlanmıştır. Formasyonun tamamlanması durumunda fiyatların yukarı yönlü hareket edeceği düşünülür ve yatırımcı için al sinyalidir.
İlk destek noktasından ilk direnç noktasına bir doğru çizilerek formasyonun yüksekliği ölçülür. Fiyatların kırılma noktasından formasyon yüksekliği kadar daha yükseleceği varsayılır. Ancak, direnç çizgisinin kırılmaması durumunda güçlü bir ters formasyon oluşabilir. Risk algısı yüksek yatırımcılar direnç kırıldığında alış işlemi gerçekleştirirken, risk algısı düşük yatırımcılar direnç çizgisinin kırılmasının ilave teknik analiz yöntemleriyle desteklenmesini beklerler.
Genel stop seviyeleri fiyat hareketlerinin üçgen içerisinde temas ettiği destek seviyelerinde tercih edilebilir.