BG MVC Model View Controller eğitim serisi yayında...

Ana sayfa > Borsa > Pine Script Programlama > Pine Script indikatörleri > allinone USD/TRY: 34.2917

Pine Script indikatörleri

Niteya BG AllInOne Multi TF - 12 indikatörün 7 farklı zaman aralığındaki değerler tablosunu oluşturma

İndikatör hakkında

İndikatörü, TradingView Platformu'nda erişim sağlayarak kullanabilmek için, burada gösterilen ödeme ve işlemleri gerçekleştirerek, davetli kullanıcı olarak tanımlanmanız gerekir.

TradingView Platformu bağlantısı

Bu indikatör, herhangi bir değer için, 12 indikatörün 7 farklı zaman aralığındaki değerleri ile kapanış, MA5, MA10, MA21, MA34, MA55, MA89, MA100, MA144, MA200 ve MA233 değerlerini, en büyükten en küçüğe doğru sıralayarak, tablo halinde ekrana yazar.

Tablonun en sağında, son barın bar rengini oluşturan değerler ile en son değerin rengini oluşturan son iki bar değerleri yer alır.

Indikatör grafiğin herhangi bir zaman aralığında kullanılabilir.

İndikatörün temel amacı herhangi bir değer için, 12 indikatörün 7 farklı zaman aralığındaki değerlerini tek bakışta bir tabloda göstererek, daha kısa zamanda işlem için kararlar verilmesine katkı sağlamaktır.

Fareyi tablo üzerindeki herhangi bir hücreye getirdiğinizde, o hücrede gösterilen işlemle ilgili detaylar açılan bir bilgi penceresinde gösterilir.

İndikatör özellikleri

  • Tablonun en solundaki hareketli ortalama türü (EMA veya SMA) ve uzunlukları değiştirilebilir.
  • 12 indikatörün giriş değerleri değiştirilebilir.
  • En sağda parantez içinde yer alan değerler işlemin gerçekleştiği bar endeksini göstermektedir.
  • işareti solundaki değerin sağındaki değeri parantez içindeki değer kadar bar önce yukarı doğru kestiğini gösterir.
  • işareti solundaki değerin sağındaki değeri parantez içindeki değer kadar bar önce aşağı doğru kestiğini gösterir.
  • > işareti solundaki değerin sağındaki değerden parantez içindeki değer kadar bar önce daha büyük bir değer aldığını gösterir.
  • + ve - işareti, WaveTrend, RSI, Bollinger ve Ichimoku indikatörleri için, indikatörlerin seviyesini gösterir.
  • Yeşil renkler yükseliş trendini ve kırmızı renkler düşüş trendini gösterir.
  • Hareketli ortalama (MA), KAMA, SuperTrend, Parabolic SAR, Bollinger bant ve Ichimoku indikatörlerinin grafiğin aktif zaman periyoduna göre değerleri, kullanıcı isteğine bağlı olarak, grafik üzerinde gösterilir.

İndikatörler ve değerlendirme kriterleri

Hareketli ortalama cetveli

İndikatör, kapanış değeri ile 10 farklı uzunlukta hareketli ortalama (EMA veya SMA) değerini, en büyükten en küçüğe doğru sıralayarak, tablonun en solundaki iki sütuna yazar.

Eğer sıralama aşağıdaki gibi ideal bir alım sıralaması ise, en yukarıdaki satırda hareketli ortalama adının yazılı olduğu satırın arka plan rengi yeşil, aksi takdirde, kırmızı olur:

Kapanış > MA5 > MA10 > MA21 > MA34 > MA55 > MA89 > MA100 > MA144 > MA200 > MA233

Hareketli ortalama türü (EMA veya SMA) ve uzunluklarını değiştirebilirsiniz.

EMA hareketli ortalama indikatörü

EMA (Exponential Moving Average - Üstel Hareketli Ortalama), fiyat grafiğinde son periyodlarda yer alan değerlerin ağırlıklarının hesaplamalarda yüksek olduğu, bir hareketli ortalama türüdür. En son fiyatlar öncekilerden daha fazla ağırlıklandırılır. Gecikmeli bir göstergedir.

Kapanış değeri ile ön tanımlı olarak, 20, 50 ve 200 uzunluk değerlerine sahip 3 adet EMA değeri kullanılır.

EMA hareketli ortalama tablo değerleri
Değer Açıklama Kodu Değer konumları Değerlendirme
Fiyat ↗ EMA1 +1 (15) Fiyat çizgisi EMA1 çizgisini yukarı doğru kesiyor. +1 Fiyat > MA3 Düşük seviyede risk ve kar içeren işlem
Fiyat ↗ EMA2 +2 (13) Fiyat çizgisi EMA2 çizgisini yukarı doğru kesiyor. +2 Fiyat > MA3 Daha düşük seviyede risk ve kar içeren işlem
Fiyat ↗ EMA3 +3 (10) Fiyat çizgisi EMA3 çizgisini yukarı doğru kesiyor. +3   Normal seviyede risk ve kar içeren işlem
EMA1 ↗ EMA2 +4 (8) EMA1 çizgisi EMA2 çizgisini yukarı doğru kesiyor. +4 Fiyat > MA3 En düşük seviyede risk ve kar içeren işlem
EMA1 ↗ EMA3 +5 (7) EMA1 çizgisi EMA3 çizgisini yukarı doğru kesiyor. +5   Normal seviyede risk ve kar içeren işlem
EMA2 ↗ EMA3 +G (4) EMA2 çizgisi EMA3 çizgisini yukarı doğru kesiyor. +G Altın kesişim En düşük seviyede risk ve kar içeren işlem
Fiyat ↗ EMA1 +1 (15) Fiyat çizgisi EMA1 çizgisini yukarı doğru kesiyor. +1n Fiyat < MA3 Yüksek seviyede risk ve zarar içeren işlem
Fiyat ↗ EMA2 +2 (13) Fiyat çizgisi EMA2 çizgisini yukarı doğru kesiyor. +2n Fiyat < MA3 Yüksek seviyede risk ve zarar içeren işlem
EMA1 ↗ EMA2 +4 (8) EMA1 çizgisi EMA2 çizgisini yukarı doğru kesiyor. +4n Fiyat < MA3 Yüksek seviyede risk ve zarar içeren işlem
         
Fiyat ↘ EMA1 -1 (15) Fiyat çizgisi EMA1 çizgisini aşağı doğru kesiyor. -1 Fiyat > MA3 En düşük risk ve zarar içeren işlem
Fiyat ↘ EMA2 -2 (13) Fiyat çizgisi EMA2 çizgisini aşağı doğru kesiyor. -2 Fiyat > MA3 Düşük risk ve zarar içeren işlem
Fiyat ↘ EMA3 -3 (10) Fiyat çizgisi EMA3 çizgisini aşağı doğru kesiyor. -3   Normal risk ve zarar içeren işlem
EMA1 ↘ EMA2 -4 (8) EMA1 çizgisi EMA2 çizgisini aşağı doğru kesiyor. -4 Fiyat > MA3 Normal risk ve zarar içeren işlem
EMA1 ↘ EMA3 -5 (7) EMA1 çizgisi EMA3 çizgisini aşağı doğru kesiyor. -5   Yüksek risk ve düşük kar içeren işlem
EMA2 ↘ EMA3 -G (4) EMA2 çizgisi EMA3 çizgisini aşağı doğru kesiyor. -G Altın kesişim Çok yüksek risk ve çok düşük kar içeren işlem
Fiyat ↘ EMA1 -1 (15) Fiyat çizgisi EMA1 çizgisini aşağı doğru kesiyor. -1n Fiyat < MA3 Yüksek seviyede risk ve zarar içeren işlem
Fiyat ↘ EMA2 -2 (13) Fiyat çizgisi EMA2 çizgisini aşağı doğru kesiyor. -2n Fiyat < MA3 Yüksek seviyede risk ve zarar içeren işlem
EMA1 ↘ EMA2 -4 (8) EMA1 çizgisi EMA2 çizgisini aşağı doğru kesiyor. -4n Fiyat < MA3 Yüksek seviyede risk ve zarar içeren işlem

* Fiyatın EMA1 ve EMA2 değerleri ile kesişmelerinde ve EMA1 ve EMA2 değerlerinin kesişmelerinde tabloda gösterilen n kodu, fiyat değerinin EMA3 değeri altında olduğunu ve işleme girilmemesinin önerildiğini gösterir.

Yükseliş trendi

1. EMA200 altında başlayan yükseliş trendi

Fiyat ve EMA değerleri aşağıdaki şekilde sıralı (diğer değerlerin tamamı EMA200 altında) ise, yükseliş trendinin başlangıcından itibaren gerçekleşen kesişimler genellikle aşağıdaki grafikte gösterilen sıra ile gerçekleşir. Sadece, 3 ve 4 numara ile gösterilen kesişimler yer değiştirebilir veya aynı anda gerçekleşebilir.

EMA3 > EMA2 > EMA1 > Fiyat

Fiyat, EMA20 ve EMA50 değerleri EMA200 çizgisi altında iken işleme girmek, işlemin olumsuz sonuçlanma riski yüksek olduğundan, genellikle önerilmez.

2. EMA200 üstünde başlayan yükseliş trendi

Fiyat, EMA20 ve EMA50 değerleri EMA200 üstünde ve fiyat EMA20 ve EMA50 değerleri arasında ise, yükseliş trendinin başlangıcından itibaren gerçekleşen kesişimler genellikle aşağıdaki grafikte gösterilen sıra ile gerçekleşir.

EMA2 > EMA1 > Fiyat > EMA3

Genellikle, fiyat, EMA20 ve EMA50 değerleri EMA200 çizgisi üstünde iken işleme girmek, işlemin olumlu sonuçlanma olasılığı daha yüksek olduğundan, daha çok önerilir.

Düşüş trendi

Fiyat ve EMA değerleri aşağıda gösterildiği şekilde sıralanmış ise, düşüş trendinin başlangıcından itibaren gerçekleşen kesişimler genellikle aşağıdaki grafikte gösterilen sıra ile gerçekleşir. Sadece, 3 ve 4 numara ile gösterilen kesişimler yer değiştirebilir veya aynı anda gerçekleşebilir.

Fiyat > EMA1 > EMA2 > EMA3

Genellikle, fiyat, EMA20 ve EMA50 değerleri EMA200 çizgisi üstünde iken işleme girmek, işlemin olumlu sonuçlanma olasılığı daha yüksek olduğundan, daha çok önerilir.

EMA indikatörü ipucu değerleri

Fareyi tablodaki indikatör bölümüne getirdiğinizde, karşınıza detaylı bilgileri içeren aşağıdakine benzer bir pencere gelecektir.

EMA indikatörü kullanımı

  1. Genel olarak, fiyat, EMA20 ve EMA50 değerleri EMA200 çizgisi üstünde iken işleme girilmesi önerilir.
  2. Yükseliş veya düşüş trendi başlangıcında, fiyat çizgisinin EMA20 ve EMA50 değerleri ile kesişmelerini dikkate alarak işleme girmenin olumsuz sonuçlanma olasılığı daha yüksektir. Bu koşullarda işleme girildiğinde, yükseliş trendinde kazanç miktarı ile birlikte risk de yüksek, düşüş trendinde kayıp miktarı ile birlikte risk de düşük olacaktır.
  3. EMA20 ve EMA50 değerlerinin kesişmelerini dikkate alarak işleme girmenin olumlu sonuçlanma olasılığı daha yüksektir.

KAMA indikatörü

KAMA (Kaufman Uyumlu Hareketli Ortalama), EMA'ya dayanır, trend ve volatiliteye karşı duyarlıdır. Kapanış değeri ile ön tanımlı olarak 21 uzunluk değeri kullanılır.

KAMA hareketli ortalama tablo değerleri
Değer Açıklama Kodu Değer konumları Değerlendirme
Fiyat ↗ KAMA (10) Fiyat çizgisi KAMA çizgisini yukarı doğru kesiyor. - Fiyat > KAMA Normal seviyede risk ve kar içeren işlem
Fiyat ↘ KAMA (15) Fiyat çizgisi KAMA çizgisini aşağı doğru kesiyor. - Fiyat < KAMA Normal seviyede risk ve zarar içeren işlem

Yükseliş ve düşüş trendi

Aşağıdaki grafikte yeşil daire ile gösterilen bar alım işlemi, kırmızı daire ile gösterilen bar ise satış işlemi için koşulların gerçekleştiğini göstermektedir.

KAMA indikatörü ipucu değerleri

Fareyi tablodaki indikatör bölümüne getirdiğinizde, karşınıza detaylı bilgileri içeren aşağıdakine benzer bir pencere gelecektir.

KAMA indikatörü kullanımı

  1. Fiyat çizgisinin KAMA çizgisini yukarı doğru kesmesi alım sinyali olarak kabul edilir.
  2. Fiyat çizgisinin KAMA çizgisini aşağı doğru kesmesi alım sinyali olarak kabul edilir.

SuperTrend indikatörü

Supertrend, Ortalama Gerçek Aralık (ATR) değerine dayanan ve trendi takip eden bir göstergedir. Tek çizgisinin hesaplanması, trend algılama ve volatiliteyi birleştirir. Trend yönündeki değişiklikleri tespit etmek ve durakları konumlandırmak için kullanılabilir.

SuperTrend tablo değerleri
Değer Açıklama Kodu Değer konumları Değerlendirme
Fiyat > ST (8) Fiyat çizgisi SuperTrend çizgisinden büyük. - Fiyat > ST Normal seviyede risk ve kar içeren işlem
Fiyat < ST (5) Fiyat çizgisi SuperTrend çizgisinden küçük. - Fiyat < ST Normal seviyede risk ve zarar içeren işlem

Yükseliş ve düşüş trendi

Aşağıdaki grafikte yeşil daire ile gösterilen bar alım işlemi, kırmızı daire ile gösterilen bar ise satış işlemi için koşulların gerçekleştiğini göstermektedir.

SuperTrend indikatörü ipucu değerleri

Fareyi tablodaki indikatör bölümüne getirdiğinizde, karşınıza detaylı bilgileri içeren aşağıdakine benzer bir pencere gelecektir.

SuperTrend indikatörü kullanımı

Fiyat, SuperTrend indikatör eğrisinin altına düştüğünde kırmızıya döner ve bir düşüş trendine işaret eder. Tersine, fiyat eğrinin üzerine çıktığında, gösterge yeşile döner ve bir yükseliş trendine işaret eder.

Parabolic SAR indikatörü

Parabolik SAR (Stop and Reverse), herhangi bir finansal varlığın fiyat yönünü belirlemenin yanı sıra fiyat yönünün ne zaman değiştiğine dikkat çekmek için kullanılan teknik bir göstergedir.

Parabolik SAR, bir grafikte, mum çubuklarının üstüne veya altına yerleştirilmiş bir dizi "artı" işareti olarak görünür. Her mum çubuğu ile birlikte bir artı işareti oluşur.

Parabolik SAR göstergesi doğrudan alım satım sinyali veren öncü bir göstergedir.

Parabolic SAR tablo değerleri
Değer Açıklama Kodu Değer konumları Değerlendirme
Fiyat > + (8) Fiyat çizgisi Parabolic SAR işaretinden (+) büyük. - Fiyat > + Normal seviyede risk ve kar içeren işlem
Fiyat < + (5) Fiyat çizgisi Parabolic SAR işaretinden (+) küçük. - Fiyat < + Normal seviyede risk ve zarar içeren işlem

Yükseliş ve düşüş trendi

Aşağıdaki grafikte yeşil daire ile gösterilen bar alım işlemi, kırmızı daire ile gösterilen bar ise satış işlemi için koşulların gerçekleştiğini göstermektedir.

Parabolic SAR indikatörü ipucu değerleri

Fareyi tablodaki indikatör bölümüne getirdiğinizde, karşınıza detaylı bilgileri içeren aşağıdakine benzer bir pencere gelecektir.

Parabolic SAR indikatörü kullanımı

Noktaların fiyat grafiğinin üst kısmında yer alması sat, alt tarafında yer alması al sinyalidir.

MACD indikatörü

MACD (Moving Averages Convergence Divergence - Hareketli Ortalamaların Yakınlaşması Uzaklaşması) trend takip eden bir momentum göstergesidir.

Bir finansal varlığın fiyatının hareketli ortalamaları arasındaki ilişkiyi gösterir. Kapanış fiyatının 12 ve 26 periyodluk hareketli ortalama (SMA veya EMA) değerlerinin farkını alarak mavi renkli MACD çizgisini, MACD çizgisinin 9 periyod için tekrar hareketli ortalamasını (SMA veya EMA) alarak turuncu renkli sinyal çizgisini oluşturur.

MACD tablo değerleri
Değer Açıklama Kodu Değer konumları Değerlendirme
MACD ↘ Sinyal (8) MACD çizgisi sinyal çizgisini yukarı doğru kesiyor. - MACD > Sinyal Normal seviyede risk ve kar içeren işlem
MACD ↘ Sinyal (11) MACD çizgisi sinyal çizgisini aşağı doğru kesiyor. - MACD < Sinyal Normal seviyede risk ve zarar içeren işlem

Yükseliş ve düşüş trendi

Aşağıdaki grafikte yeşil daire ile gösterilen bar alım işlemi, kırmızı daire ile gösterilen bar ise satış işlemi için koşulların gerçekleştiğini göstermektedir.

MACD indikatörü ipucu değerleri

Fareyi tablodaki indikatör bölümüne getirdiğinizde, karşınıza detaylı bilgileri içeren aşağıdakine benzer bir pencere gelecektir.

MACD indikatörü kullanımı

MACD çizgisinin sinyal çizgisini yukarı doğru kesmesi al, aşağı doğru kesmesi sat sinyalidir.

WaveTrend indikatörü

WaveTrend indikatörü çok amaçlı bir gösterge olarak tanımlanabilir. Aşırı alım ve satım seviyelerini gösterir. Hareketli ortalamaları kullanarak trend hakkında ve hareketli ortalamaların değerleri arasındaki farkı alarak momentum hakkında sinyal verir.

Bir finansal varlığın fiyatının hareketli ortalamaları arasındaki ilişkiyi gösterir. Kapanış fiyatının 12 ve 26 periyodluk hareketli ortalama (SMA veya EMA) değerlerinin farkını alarak mavi renkli MACD çizgisini, MACD çizgisinin 9 periyod için tekrar hareketli ortalamasını (SMA veya EMA) alarak turuncu renkli sinyal çizgisini oluşturur.

WaveTrend göstergesi aşağıda gösterilen 10 bileşenden meydana gelir:

  1. Aşırı alım çizgileri: 60 ve 53 değerleri ile kırmızı renkle çizilerek grafiğin en üstünde yer alır.
  2. Aşırı satış çizgileri: -53 ve -60 değerleri ile yeşil renkle çizilerek grafiğin en altında yer alır.
  3. Sıfır çizgisi: 0 değeri ile gri renkle çizilerek grafiğin ortasında yer alır.
  4. Trend hattı: hlc3 değeri esas alınarak hesaplanan EMA değerleri yeşil renkle grafiğe aktarılır. hlc3 değeri, bir mumun en düşük, en yüksek ve kapanış fiyatlarının ortalamasıdır ((high + low + close)/3).
  5. Sinyal hattı: Trend hattının geçmiş 4 periyod için SMA değeri alınarak kırmızı renkle grafiğe aktarılır.
  6. Histogram: Trend ve sinyal hatlarının arasındaki boşluğun genişliğine göre değer alarak sıfır hattı üzerinde grafiğe aktarılır. Trend ve sinyal hatları kesiştiğinde sıfır çizgisi üzerinde, trend hattı sinyal hattının üzerinde ise iki hattın arasındaki genişlik değeri kadar sıfır çizgisinin üzerinde ve trend hattı sinyal hattının altında ise iki hattın arasındaki genişlik değeri kadar sıfır çizgisinin altında değer alır.
  7. Yeşil daireler: Trend hattı sinyal hattını yukarı doğru kestiğinde al sinyali olarak gösterge grafiğine aktarılır.
  8. Kırmızı daireler: Trend hattı sinyal hattını aşağı doğru kestiğinde sat sinyali olarak gösterge grafiğine aktarılır.
  9. Sarı mumlar: Trend hattı sinyal hattını yukarı doğru kestiğinde al sinyali olarak fiyat grafiğinde gösterilir.
  10. Mavi mumlar: Trend hattı sinyal hattını aşağı doğru kestiğinde sat sinyali olarak fiyat grafiğinde gösterilir.
WaveTrend tablo değerleri
Değer Açıklama Kodu Değer konumları Değerlendirme
Trend ↘ Sinyal - 3 (2) Trend çizgisi sinyal çizgisini yukarı doğru kesiyor. - Trend > Sinyal Trend değeri, en alttaki bölgeden yukarıya doğru yükseldikçe risk ve kar seviyeleri düşer.
Trend ↘ Sinyal - 4 (6) Trend çizgisi sinyal çizgisini aşağı doğru kesiyor. - Trend < Sinyal Trend değeri, en üstteki bölgeden aşağıya doğru düştükçe risk ve zarar seviyeleri artar.

Bölgeleri temsil eden sayı değerleri aşağıdaki grafikte gösterilmektedir.

Yükseliş ve düşüş trendi

Aşağıdaki grafikte, göstergede yeşil daire ile fiyat grafiğinde açık sarı renkle gösterilen bar alım işlemi, göstergede kırmızı daire ile fiyat grafiğinde açık mavi renkle gösterilen bar ise satış işlemi için koşulların gerçekleştiğini göstermektedir.

WaveTrend indikatörü ipucu değerleri

Fareyi tablodaki indikatör bölümüne getirdiğinizde, karşınıza detaylı bilgileri içeren aşağıdakine benzer bir pencere gelecektir.

WaveTrend indikatörü kullanımı

  • WaveTrend indikatörü, trend hattı (yeşil renkli) sinyal hattını yukarı doğru kestiğinde al, aşağı doğru kestiğinde sat sinyali verir. Al sinyallerinin gösterge grafiğinin altındaki aşırı satış çizgilerinin altında olması ve sat sinyallerinin aşırı alım çizgilerinin üstünde olması sinyallerin doğruluğunu ve güvenilirliğini artırır.
  • Trend hattının sinyal hattı ile kesişmeleri sonucunda verilen al ve sat sinyalleri grafik üzerinde 2 farklı yerde gösterilir:
    • Gösterge grafiği üzerinde al sinyalleri yeşil, sat sinyalleri ise kırmızı daire ile gösterilir.
    • Fiyat grafiği üzerinde al sinyalleri sarı renkli, sat sinyalleri ise açık mavi renkli mum gövdesi ile gösterilir.

RSI indikatörü

RSI (Relative Strength Index - Göreceli Güç Endeksi) fiyat hareketlerinin hızını ve değişimini ölçmek için kullanılan, çok yönlü bir momentum tabanlı osilatördür. RSI göstergesi, fiyat grafiğinin altında çizilen bir grafikte 0 ile 100 arasında bir ölçekle çalışır. 0 değerinden 100 değerine yaklaştıkça momentum artar. Momentum artışı alımların arttığını, azalışı ise satışların arttığını gösterir.

14 gün en tercih edilen periyod aralığıdır.

RSI tablo değerleri
Değer Açıklama Kodu Değer konumları Değerlendirme
RSI ↗ Alt bant +1 (15) RSI alt bant çizgisini yukarı doğru kesiyor. +1 70 > 50 > Alt Bol > RSI > 30 Çok yüksek seviyede risk ve kar içeren işlem
RSI ↗ Alt Bol +2 (13) RSI alt Bollinger çizgisini yukarı doğru kesiyor. +2 70 > 50 > RSI > Alt Bol > 30 Yüksek seviyede risk ve kar içeren işlem
RSI ↗ MA +3 (10) RSI MA çizgisini yukarı doğru kesiyor. +3 70 > RSI > MA > Alt Bol > 30 Normal seviyede risk ve kar içeren işlem
RSI ↗ 50 +4 (8) RSI 50 seviyesini yukarı doğru kesiyor. +4 70 > RSI > 50 > Alt Bol > 30 Normal seviyede risk ve kar içeren işlem
RSI ↗ Üst bant (6) RSI üst bant çizgisini yukarı doğru kesiyor.   Üst Bol > RSI > 70 > 50 > Alt Bol > 30 Yüksek seviyede risk ve düşük kar içeren işlem
RSI ↗ Üst Bol (3) RSI üst Bol çizgisini yukarı doğru kesiyor.   RSI > Üst Bol > 70 > 50 > Alt Bol > 30 Çok yüksek seviyede risk ve düşük kar içeren işlem
         
RSI ↘ Üst Bol -1 (15) RSI üst Bollinger çizgisini aşağı doğru kesiyor. -1 Üst Bol > RSI > 70 > 50 > Alt Bol > 30 Çok düşük seviyede risk ve zarar içeren işlem
RSI ↘ Üst Bant -2 (13) RSI üst bant çizgisini aşağı doğru kesiyor. -2 Üst Bol > 70 > RSI > 50 > Alt Bol > 30 Düşük seviyede risk ve zarar içeren işlem
RSI ↘ MA -3 (10) RSI MA çizgisini aşağı doğru kesiyor. -3 Üst Bol > 70 > MA > RSI > Alt Bol > 30 Normal seviyede risk ve zarar içeren işlem
RSI ↘ 50 -4 (8) RSI 50 seviyesini aşağı doğru kesiyor. -4 Üst Bol > 70 > 50 > RSI > Alt Bol > 30 Normal seviyede risk ve zarar içeren işlem
RSI ↘ Alt Bol (6) RSI alt Bollinger çizgisini aşağı doğru kesiyor.   Üst Bol > 70 > 50 > Alt Bol > RSI > 30 Yüksek seviyede risk ve zarar içeren işlem
RSI ↘ Alt Bant (3) RSI alt bant çizgisini aşağı doğru kesiyor.   Üst Bol > 70 > 50 > Alt Bol > 30 RSI Yüksek seviyede risk ve zarar içeren işlem

Yükseliş trendi

RSI değerinin 30 altına düşmesi oldukça nadir görülen bir durumdur.

Yükseliş trendi genellikle RSI çizgisinin alt Bollinger bandını yukarı doğru kesmesi ile başlar.

Yükseliş trendi genellikle RSI çizgisinin MA, 50, üst Bollinger bandı ve 70 değerlerini sırasıyla yukarı doğru kesmesiyle devam eder.

RSI çizgisinin kesişme seviyesi arttıkça risk ve kazanç miktarı azalır.

Düşüş trendi

Düşüş trendi genellikle RSI çizgisinin üst bandı aşağı doğru kesmesi ile başlar.

Düşüş trendi genellikle RSI çizgisinin MA, 50, alt Bollinger bandı ve 30 değerlerini sırasıyla aşağı doğru kesmesiyle devam eder.

RSI çizgisinin kesişme seviyesi düştükçe risk ve zarar miktarı artar.

RSI indikatörü ipucu değerleri

Fareyi tablodaki indikatör bölümüne getirdiğinizde, karşınıza detaylı bilgileri içeren aşağıdakine benzer bir pencere gelecektir.

RSI indikatörü kullanımı

  1. RSI çizgisinin alt sınırın altına geçtikten sonra tekrar alt sınırı yukarı kesmesi alım için kullanılabilir.
  2. RSI çizgisinin üst sınırın üstüne geçtikten sonra tekrar üst sınırı aşağı kesmesi satış için kullanılabilir.
  3. RSI çizgisinin Bollinger alt çizgisinin altına geçtikten sonra tekrar alt çizgiyi yukarı kesmesi alım için kullanılabilir.
  4. RSI çizgisinin Bollinger üst çizgisinin üstüne geçtikten sonra tekrar üst çizgiyi aşağı kesmesi satış için kullanılabilir.
  5. RSI çizgisi 50 değerini yukarı doğru geçince al sinyali, aşağı doğru geçince sat sinyali verir.
  6. RSI çizgisinin hareketli ortalamayı yukarı doğru kesmesi al sinyali, aşağı doğru kesmesi sat sinyali verir.

Bollinger bant indikatörü

Bollinger bantları, fiyat hareketlerinin aralığını (oynaklık) tespit etmeye yarayan bir göstergedir.

Bollinger bantları, finansal bir varlığın fiyatına göre hesaplanan 3 değerin grafik üzerine çizilmesi ile oluşturulur. Ortadaki çizgiyi 20 uzunlukta SMA (Basit hareketli ortalama) değeri oluşturur. Kapanış değerlerinin 20 uzunluk için standart sapma değeri hesaplanır. Bu değer SMA değerine eklenerek üst çizgi ve SMA değerinden çıkarılarak alt çizgi oluşturulur. Üst ve alt bantlar ile fiyat arasındaki ilişki değerlendirilerek, oynaklık ölçülür.

Fiyatların hareket aralığı arttıkça, bantlar genişler, azaldıkça bantlar daralır.

14 gün en tercih edilen periyod aralığıdır.

Bollinger bant tablo değerleri
Değer Açıklama Kodu Değer konumları Değerlendirme
Fiyat ↗ Alt Bol +1 (15) Fiyat çizgisi alt Bollinger çizgisini yukarı doğru kesiyor. +1 Üst Bol > MA > Fiyat > Alt Bol Yüksek seviyede risk ve kar içeren işlem
Fiyat ↗ MA +2 (13) Fiyat çizgisi MA çizgisini yukarı doğru kesiyor. +2 Üst Bol > Fiyat > MA > Alt Bol Normal seviyede risk ve kar içeren işlem
Fiyat ↗ Üst Bol (6) Fiyat çizgisi üst Bollinger çizgisini yukarı doğru kesiyor.   Fiyat > Üst Bol > MA > Alt Bol Yüksek seviyede risk ve düşük kar içeren işlem
         
Fiyat ↘ Üst Bol -1 (15) Fiyat çizgisi üst Bollinger çizgisini aşağı doğru kesiyor. -1 Üst Bol > Fiyat > MA > Alt Bol Düşük seviyede risk ve zarar içeren işlem
Fiyat ↘ MA -2 (13) Fiyat çizgisi MA çizgisini aşağı doğru kesiyor. -2 Üst Bol > MA > Fiyat > Alt Bol Normal seviyede risk ve zarar içeren işlem
Fiyat ↘ Alt Bol (6) Fiyat çizgisi alt Bollinger çizgisini aşağı doğru kesiyor.   Üst Bol > MA > Alt Bol > Fiyat Yüksek seviyede risk ve düşük zarar içeren işlem

Yükseliş ve düşüş trendi

Aşağıdaki grafikte, yeşil renkli daire ile işaretlenen bar fiyat grafiğinin alt Bollinger çizgisini yukarı doğru kestiğini ve bir yükseliş trendinin başlangıcı olabileceğini gösterir.

Kırmızı renkli daire ile işaretlenen bar fiyat grafiğinin üst Bollinger çizgisini aşağı doğru kestiğini ve bir düşüş trendinin başlangıcı olabileceğini gösterir.

Turuncu renkli daire ile işaretlenen barlar, fiyat grafiğinin MA değerini yukarı veya aşağı yönlü olarak kestiğini ve mevcut trendin güçlenerek devam edeceğini gösterir.

Bollinger bant indikatörü ipucu değerleri

Fareyi tablodaki indikatör bölümüne getirdiğinizde, karşınıza detaylı bilgileri içeren aşağıdakine benzer bir pencere gelecektir.

Bollinger bant indikatörü kullanımı

  1. Fiyat çizgisinin alt Bollinger çizgisini yukarı doğru kesmesi yüksek riskli bir alım işaretidir.
  2. Fiyat çizgisinin MA çizgisini yukarı doğru kesmesi düşül riskli bir alım işaretidir.
  3. Fiyat çizgisinin üst Bollinger çizgisini aşağı doğru kesmesi düşük risk ve zarar içeren bir satış işlemini işaret eder.
  4. Fiyat çizgisinin MA çizgisini aşağı doğru kesmesi orta seviye risk ve zarar içeren bir satış işlemini işaret eder.

Ichimoku indikatörü

Ichimoku Bulutu bir trend göstergesidir. Aynı zamanda, fiyatların gelecekteki momentumunu ölçer. Gelecekteki destek ve direnç seviyelerini belirler.

Destek ve direnç seviyelerinin yanı sıra momentum ve trend yönünü gösteren çok yönlü bir teknik göstergedir.

Ichimoku göstergesi 6 temel bileşenden oluşur:

  1. Tenkan Sen (Dönüşüm çizgisi): Geçmiş 9 bar için en yüksek ve en düşük değerin ortalamasıdır.
  2. Kijun Sen (Referans çizgisi): Geçmiş 26 bar için en yüksek ve en düşük değerin ortalamasıdır.
  3. Chikou Span (Gecikme çizgisi): Kapanış fiyatları grafiği 26 bar önceye taşınarak oluşturulur.
  4. Senkou SpanA (Bulut çizgisi): Tenkan Sen ve Kijun Sen ortalamasının grafiği 26 bar ileriye taşınarak oluşturulur.
  5. Senkou SpanB (Bulut çizgisi): Geçmiş 52 bar için en yüksek ve en düşük değerin ortalamasının grafiği 26 bar ileriye taşınarak oluşturulur.
  6. Bulut
Ichimoku tablo değerleri
Değer Açıklama Kodu Değer konumları Değerlendirme
Fiyat ↗ Tenkan +1 (25) Fiyat çizgisi TenkanSen çizgisini yukarı doğru kesiyor. +1 Fiyat > TenkanSen Bulut altında çok yüksek, üstünde düşük seviyede risk ve kar içeren işlem
Fiyat ↗ Kijun +2 (22) Fiyat çizgisi KijunSen çizgisini yukarı doğru kesiyor. +2 Fiyat > KijunSen Bulut altında yüksek, üstünde orta seviyede risk ve kar içeren işlem
Tenkan ↗ Kijun +3 (20) TenkanSen çizgisi KijunSen çizgisini yukarı doğru kesiyor. +3 Tenkan > KijunSen Bulut altında yüksek, üstünde orta seviyede risk ve kar içeren işlem
Fiyat ↗ SenkA +4 (17) Fiyat çizgisi SenkA çizgisini yukarı doğru kesiyor. +4 Fiyat > SenkA Orta seviyede risk ve kar içeren işlem
Fiyat ↗ SenkB +5 (15) Fiyat çizgisi SenkB çizgisini yukarı doğru kesiyor. +5 Fiyat > SenkB Orta seviyede risk ve kar içeren işlem
TenkanSen ↗ SenkA +6 (12) TenkanSen çizgisi SenkA çizgisini yukarı doğru kesiyor. +6 TenkanSen > SenkA Orta seviyede risk ve kar içeren işlem
TenkanSen ↗ SenkB +7 (10) TenkanSen çizgisi SenkB çizgisini yukarı doğru kesiyor. +7 TenkanSen > SenkB Orta seviyede risk ve kar içeren işlem
KijunSen ↗ SenkA +8 (7) KijunSen çizgisi SenkA çizgisini yukarı doğru kesiyor. +8 KijunSen > SenkA Orta seviyede risk ve kar içeren işlem
KijunSen ↗ SenkB +9 (5) KijunSen çizgisi SenkB çizgisini yukarı doğru kesiyor. +9 KijunSen > SenkB Orta seviyede risk ve kar içeren işlem
SenkA ↗ SenkB +10 (2) SenkA çizgisi SenkB çizgisini yukarı doğru kesiyor. +10 SenkA > SenkB Düşük seviyede risk ve kar içeren işlem
         
Fiyat ↘ Tenkan -1 (25) Fiyat çizgisi TenkanSen çizgisini aşağı doğru kesiyor. -1 Fiyat < TenkanSen Bulut üstünde çok düşük, altında orta seviyede risk ve zarar içeren işlem
Fiyat ↘ Kijun -2 (22) Fiyat çizgisi KijunSen çizgisini aşağı doğru kesiyor. -2 Fiyat < KijunSen Bulut üstünde düşük, altında orta seviyede risk ve zarar içeren işlem
Tenkan ↘ Kijun -3 (20) TenkanSen çizgisi KijunSen çizgisini aşağı doğru kesiyor. -3 Tenkan < KijunSen Orta seviyede risk ve zarar içeren işlem
Fiyat ↘ SenkA -4 (17) Fiyat çizgisi SenkA çizgisini aşağı doğru kesiyor. -4 Fiyat > SenkA Orta seviyede risk ve zarar içeren işlem
TenkanSen ↘ SenkA -5 (15) TenkanSen çizgisi SenkA çizgisini aşağı doğru kesiyor. -5 TenkanSen < SenkA Yüksek seviyede risk ve zarar içeren işlem
KijunSen ↘ SenkA -6 (12) KijunSen çizgisi SenkA çizgisini aşağı doğru kesiyor. -6 KijunSen < SenkA Yüksek seviyede risk ve zarar içeren işlem
Fiyat ↘ SenkB -7 (10) Fiyat çizgisi SenkB çizgisini aşağı doğru kesiyor. -7 Fiyat < SenkB Çok yüksek seviyede risk ve zarar içeren işlem
TenkanSen ↘ SenkB -8 (7) TenkanSen çizgisi SenkB çizgisini aşağı doğru kesiyor. -8 TenkanSen < SenkB Çok yüksek seviyede risk ve zarar içeren işlem
KijunSen ↘ SenkB -9 (5) KijunSen çizgisi SenkB çizgisini aşağı doğru kesiyor. -9 KijunSen < SenkB Çok yüksek seviyede risk ve zarar içeren işlem
SenkA ↘ SenkB -10 (2) SenkA çizgisi SenkB çizgisini aşağı doğru kesiyor. -10 SenkA < SenkB Çok yüksek seviyede risk ve zarar içeren işlem

Yükseliş ve düşüş trendi

Aşağıdaki grafikte, yükseliş trendinin safhaları pozitif rakamlarla düşüş trendinin safhaları negatif rakamlarla gösterilmektedir.

Ichimoku indikatörü kriterleri

İndikatör ipucu penceresinde gösterilen işlem önerisini belirlemek üzere aşağıdaki şekilde gösterilen 18 adet kriterden dilediğinizi long veya short işlemlerde kullanmak üzere seçebilirsiniz.

Sağ tarafında * işareti bulunan seçenekler ön tanımlı olarak seçili olan seçeneklerdir.

Ichimoku indikatörü ipucu değerleri

Fareyi tablodaki indikatör bölümüne getirdiğinizde, karşınıza detaylı bilgileri içeren aşağıdakine benzer bir pencere gelecektir.

Ichimoku indikatörü kullanımı

  1. Fiyat ve Ichimoku indikatör bileşenleri bulut içinde iken işlem yapılması önerilmez.
  2. Alım işlemi için, +1, +2, +3, +4 ve +5 ifadeleri ile gösterilen safhalardan herhangi birini risk algınıza uygun olarak kullanabilirsiniz.
  3. Satış işlemi için, -1, -2, ve -3 ifadeleri ile gösterilen safhalardan herhangi birini risk algınıza uygun olarak kullanabilirsiniz.

Hacim indikatörü

Hacim değeri 10 günlük hacim değeri SMA'sının 1.1 katından büyük ve eşitse, hacmin mevcut trendi desteklediği kabul edilir.

volume_sma = ta.sma(volume, 10)

Hacim değerinin mevcut yükseliş veya düşüş trendini desteklemesi, yapılan işlemlerin gerçek olma olasılığını artırır.

Yatırımcıları aldatmaya yönelik, boğa ve ayı tuzağı gibi işlemleri hacim değerini kontrol ederek önceden tespit etmek mümkün olabilir.

Hacim tablo değerleri
Değer Açıklama Değerlendirme
943254 🗸 Hacim mevcut trendi destekliyor. Alış veya satış işlemi yapılabilir.
624172 ✗ Hacim mevcut trendi desteklemiyor. Alış veya satış işlemi yapılması önerilmez.

Yükseliş ve düşüş trendi

Aşağıdaki grafikte, yeşil ve kırmızı renkli barlar hacim değerlerini, mavi çizgi 10 günlük hacim değeri SMA'sını ve turuncu çizgi 10 günlük hacim değeri SMA'sının 1.1 katını göstermektedir:

Mevcut trendin desteklenmesi için, hacim bar tepe değerinin en az turuncu renkli çizgi seviyesinde olması gerekir.

Hacim indikatörü ipucu değerleri

Fareyi tablodaki indikatör bölümüne getirdiğinizde, karşınıza detaylı bilgileri içeren aşağıdakine benzer bir pencere gelecektir.

Hacim indikatörü kullanımı

İşleme girmeden önce hacim değerinin mevcut trendi desteklediğinin kontrol edilmesi önerilir.

DMI indikatörü

DMI (Directional Movement Index - Yönlü Hareket Endeksi) ADX (Average Directional Index - Ortalama Yön İndeksi), +DI (+Directional Indicator - Yön Göstergesi) ve -DI (- Directional Indicator - Yön Göstergesi) göstergelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş bir göstergedir.

ADX göstergesi bir trend mevcut olup olmadığını ve gücünü gösterir. +DI ve -DI göstergeleri ise trendin yönünü belirler. DMI göstergesi yoluyla bu 3 göstergeyi kullanarak, piyasadaki trendin gücünü ve yönünü ölçebiliriz. ADX göstergesi sadece trend gücünü gösterdiğinden ve trend yönü ile ilgili sinyal vermediğinden, piyasa yatay hareket etse bile ADX değeri yükselebilir.

Ön tanımlı uzunluk değeri 14 gündür.

Mevcut trendin güçlü olduğunun kabul edilmesi için trend değeri:

  • 25 değerine eşit veya daha büyük,
  • bir önceki trend değerinden büyük,
  • son 10 bar trend değerinin SMA'sından büyük veya eşit

olmalıdır.

Trendin güçlü olması, mevcut yükseliş veya düşüş trendinde, yapılan işlemlerin gerçek olma olasılığını artırır.

Yatırımcıları aldatmaya yönelik, boğa ve ayı tuzağı gibi işlemleri trend gücünü kontrol ederek önceden tespit etmek mümkün olabilir.

DMI indikatörü tablo değerleri
Değer Açıklama Değerlendirme
49.12 🗸 Trend güçlü Alış veya satış işlemi yapılabilir.
12.95 ✗ Trend güçlü değil Alış veya satış işlemi yapılması önerilmez.

Yükseliş ve düşüş trendi

Aşağıdaki grafikte, yeşil ve kırmızı renkli barlar hacim değerlerini, mavi çizgi 10 günlük hacim değeri SMA'sını ve turuncu çizgi 10 günlük hacim değeri SMA'sının 1.1 katını göstermektedir:

Mevcut trendin desteklenmesi için, hacim bar tepe değerinin en az turuncu renkli çizgi seviyesinde olması gerekir.

DMI indikatörü ipucu değerleri

Fareyi tablodaki indikatör bölümüne getirdiğinizde, karşınıza detaylı bilgileri içeren aşağıdakine benzer bir pencere gelecektir.

DMI indikatörü kullanımı

İşleme girmeden önce trend gücünün mevcut trendi desteklediğinin kontrol edilmesi önerilir.

ATR indikatörü

Ortalama Gerçek Aralık (ATR), teknik analizde oynaklığı ölçmek için kullanılan bir araçtır. Oynaklık, bir hissenin aşağı ve yukarı hareket edebileceği fiyat aralığı olarak tanımlanabilir.

ATR göstergesi fiyatın yönünü belirlemek için kullanılmaz. Sadece, fiyat ister aşağı ister yukarı yönde olsun gerçekleşecek azami fiyat değişimini gösterir. Böylece, hissenin muhtemel bir fiyat işlem aralığı tespit edilerek, hangi seviyede tepki işlemleri yapılabileceği önceden hesaplanabilir.

ATR değerinin yüksek olduğunun kabul edilmesi için ATR değeri:

  • bir önceki ATR değerinden büyük,
  • son 14 bar ATR değerinin SMA'sından büyük veya eşit

olmalıdır.

ATR için yaygın olarak kullanılan periyod 14 gündür.

ATR indikatörü tablo değerleri
Değer Açıklama Değerlendirme
21.28 🗸 ATR yüksek Oynaklık yüksek
14.32 ✗ ATR düşük Oynaklık düşük

Yükseliş ve düşüş trendi

Aşağıdaki grafikte, kırmızı renkli çizgi ATR değerini ve mavi çizgi 14 günlük ATR değeri SMA'sını göstermektedir:

ATR değerinin yüksek olması için, kırmızı çizginin mavi çizgi üzerinde olması gerekir.

ATR indikatörü ipucu değerleri

Fareyi tablodaki indikatör bölümüne getirdiğinizde, karşınıza detaylı bilgileri içeren aşağıdakine benzer bir pencere gelecektir.

ATR indikatörü kullanımı

İşleme girmeden önce ATR indikatörü yoluyla oynaklığın kontrol edilmesi önerilir.

İndikatör uygulamaları

İndikatörün, TradingView ortamındaki uygulaması aşağıdadır:

İndikatöre erişim sağlamak

İndikatörü, TradingView Platformu'nda erişim sağlayarak kullanabilmek için, bir defaya mahsus olmak üzere 1 hafta süreyle ücretsiz olarak deneyebilir veya 1 aylık, 3 aylık ve 6 aylık süreli veya sınırsız kullanım hakkı satın alabilirsiniz. Sırasıyla aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

1. info@bilgigunlugum.net e-posta adresine, Niteya BG Indicator AllInOne indikatörü için TradingView Platformu'nda erişim hakkı talep ettiğinizi bildirerek, TradingView Platformu'nda kullandığınız kullanıcı adı ile fatura bilgilerinizi gönderin.

2. Kullanım hakkı satın almak isterseniz, size gönderilen banka hesap numarasına aşağıdaki tablodan seçtiğiniz satın alma yönteminin tutarını yatırın.

İndikatör deneme ve satın alma yöntemleri
Kullanma yöntemi Fiyatı (USD)
KDV hariç
Fiyatı (TL)
KDV dahil
Kullanım süresi
1 haftalık deneme Ücretsiz Süre sonunda satın alma işlemi yapılmadığında, kullanım hakkı sona erer.
1 aylık kullanım 15,00 617
3 aylık kullanım 42,75 1.759
6 aylık kullanım 81,00 3.333
Süresiz kullanım 153,00 6.296 Sınırsız olarak kullanılabilir.

3. TradingView Platformu'nda kullandığınız kullanıcı adı sisteme tanımlanarak, stratejiye erişiminiz sağlanacaktır.

4. Kullanım hakkı satın aldıysanız, elektronik faturanız e-posta ile size gönderilecektir.